Strona główna Kulinaria Danie dla odważnych

Danie dla odważnych

1587
0

Mój autorski przepis, znawcy i wybitni kucharze pewnie by skrytykowali dobór składników i totalny misz masz smaków ale dla mnie smak idealny. Uwaga po kolei: na patelnię papryczkę chili z pestkami pokrojoną w kosteczkę, czosnek, cebulkę i kawałek pora. Ja smażę na oleju z chili lub czosnkowym. Wrzucamy krewetki sprofanowane pokrojeniem na małe kawałki. Przesmażamy. Wsypujemy warzywko i chili (jak ma zabijać ostrością). Przesmażamy i wsypujemy ryż, kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną ( proporcje jakie kto lubi). Wlewamy resztkę wina białego wytrawnego co się ostało w kąciku szafki kuchennej. I uzupełniamy wodą tak by kasza zakryta była. Przykrywka i grzejemy. W miarę potrzeby dolewamy wody i czekamy aż kasza miękka będzie.. Odkrywamy. Wrzucamy odrobinę kolendry ( ja nie Okrasa, więc małą łodyżkę ino), parę listków bazylii i cały pęczek drobnego szczypiorku. Na koniec wyciskam sok z połówki limonki lub cytryny. Na talerzu pokrojona sałata lodowa skropiona mieszaniną oliwy z octem balsamicznym na nią wrzucamy łychę naszej mieszanki kasz. I pożeramy.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 49482109_1761142070667654_3166002457545277440_n.jpg
Ps. Mięsożercy mogą na samym początku smażenia wrzucić na patelnię pokrojony w małą kosteczkę boczuś parzony.Nie pogryzie się z kaszą ani z krewetkami 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 49784982_1017211588461934_1574952172297125888_n.jpg

Smacznego

Jadwiga M

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz tutaj komentarz
Wpisz imię