Roboty przy nim jest na 5 minut, pieczenie zależy od piekarnika. U mnie to było 40 minut. Składników mało jak widać na załączonym zdjęciu (butelka w tle niekonieczna, aczkolwiek niezwykle przydatna).
![](https://i2.wp.com/trzebiatowonline.pl/wp-content/uploads/2019/01/3-6.jpg?resize=593%2C800&ssl=1)
Składniki na jednąkeksówkę:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (nie puszka tylko szklanka)
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Do blendera wrzuciłam pomidory zmiksowałam, wrzuciłam banana nadal się miksowało, potem chlusłam olej i wsypałam cukier, pomiksowało się i wyłączyłam. W misce wymieszałam mąkę z proszkami, potem wlałam tam masę z blendera zamiąchałam łyżką i gotowe. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i tu moja rada, niezwykle wygodnie wykłada się papier na blaszki, kiedy najpierw zmoczymy go (ten papier) wodą i zgnieciemy w ręku. Wstawić blaszkę do piekarnika i już. Ja zrobiłam polewę czekoladową, bo lubię, ale można se sypnąć pudrem albo zrobić lukru, co tam, kto woli
![](https://i2.wp.com/trzebiatowonline.pl/wp-content/uploads/2019/01/2-Wasserman-dom-1.jpg?resize=640%2C475&ssl=1)
Ps. Nigdy, ale to przenigdy nie będę miała tak pięknych zdjęć jak te na blogach, z których ściągam przepisy…ten z Jadłonomii wzięłam, a które to zdjęcie ich to łatwo zgadnąć.
Jadwiga M