Roboty przy nim jest na 5 minut, pieczenie zależy od piekarnika. U mnie to było 40 minut. Składników mało jak widać na załączonym zdjęciu (butelka w tle niekonieczna, aczkolwiek niezwykle przydatna).
Składniki na jednąkeksówkę:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (nie puszka tylko szklanka)
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Do blendera wrzuciłam pomidory zmiksowałam, wrzuciłam banana nadal się miksowało, potem chlusłam olej i wsypałam cukier, pomiksowało się i wyłączyłam. W misce wymieszałam mąkę z proszkami, potem wlałam tam masę z blendera zamiąchałam łyżką i gotowe. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i tu moja rada, niezwykle wygodnie wykłada się papier na blaszki, kiedy najpierw zmoczymy go (ten papier) wodą i zgnieciemy w ręku. Wstawić blaszkę do piekarnika i już. Ja zrobiłam polewę czekoladową, bo lubię, ale można se sypnąć pudrem albo zrobić lukru, co tam, kto woli
Ps. Nigdy, ale to przenigdy nie będę miała tak pięknych zdjęć jak te na blogach, z których ściągam przepisy…ten z Jadłonomii wzięłam, a które to zdjęcie ich to łatwo zgadnąć.
Jadwiga M